Prostat Kanseri
Prostat Kanseri

Anadolu Sağlık Merkezi'nde Prostat Kanseri Hizmeti
Uzman ekibimiz ve ileri sağlık teknolojilerimiz ile mucizelerinize birlikte merhaba diyelim.
Prostat Kanseri
Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Merkezi’nde; çocuk sahibi olma isteğiyle başvuran çifte öncelikle nedene yönelik bir tedavi önerilir. İnfertilite (Kısırlık) söz konusu ise; üremeye yardımcı genel tedaviler uygulanabilir.
İnsan yumurtasının vücut dışında döllenmesi ilk kez 1973'te başarılabilmiş ancak oluşan embriyodan gebelik elde edilememiştir. Temmuz 1978'de İngiltere'de ilk tüp bebek olan “Louise Brown” dünyaya gelmiştir. Bundan sonra artık yumurtlama tedavilerinde kullanılan hormon ilaçları geliştirilmeye başlanmıştır. Gerçek ilerleme ise 1996’da ICSI'ın (mikroenjeksiyon) bulunması ile kaydedilmiştir. Böylece tüp bebek uygulamalarındaki başarı oranı da artmış ve erkeğe bağlı kısırlık problemlerinde de önemli yol kat edilmiştir.
Prostat Kanseri Tanısında Akıllı Biyopsi
Yapılan prostat muayenesinde bir anormallik saptanması ve/veya kanda ölçülen PSA değerinde yükseklik olduğu taktirde tanıya yönelik işlemlere geçiliyor. Eskiden direkt prostat biyopsisi yapılıyordu. Günümüzde artık öncesinde prostat MR’ı çekiliyor. Daha sonra MR görüntülemesinin sağladığı bulgular rehberliğinde prostat biyopsisi işlemi gerçekleştiriliyor.
Prostat MR Füzyon biyopsi yöntemi eskiye oranla daha yüksek doğruluk oranları ile prostat kanseri tanısı konabilmesine imkân sağlıyor. MR Füzyon teknolojisi ile MR ve 3 boyutlu görüntü eşliğinde tek seferde, hata payı neredeyse sıfıra indirilerek parça alınıyor, inceleniyor ve yüksek doğruluk oranı ile prostat kanseri tanısı konabiliyor.
Biyopsi örneklemesinden sonra kanser tanısı konan hastalarda hastalığın evrelendirilmesi amacıyla tüm vücut görüntülemeleri yapılıyor. Bundan sonra da tümörün yerleşimine, derecesine ve yaygınlığına göre tedaviler planlanıyor.
Hastalık Evrelemesinde PSMA, PET CT
Prostat kanserinin başka organ veya dokulara yayılımını değerlendirmede kullanılan en başarılı güncel görüntüleme teknolojisi olan ve PSMA adı verilen prostata özgü madde, galyum 68 radyoizotopu ile bağlanarak hastaya damar yolu ile veriliyor ve PET/CT cihazı ile görüntüleme yapılıyor. Galyum 68 PSMA prostat kanser hücresindeki özel bazı moleküllere bağlanıp kanserli dokuların görünmesini sağlıyor. Bu yöntem ile hastalara çok yüksek radyasyon verilmiyor.
Radyonüklid Tedaviler
LUTESYUM-PSMA tedavisi
Lutesyum-PSMA ( 177 Lu-PSMA) tedavisi, ileri evre prostat kanserli hastalarda kullanımı günden güne artan bir radyonüklid tedavidir. Bu tedavinin amacı tümör boyutunu küçültmek, tümör hücrelerinin çoğalmasını durdurmaktır. Bu bağlamda hem hastalığın ilerleyişi kontrol altına alınabilir hem de yaygın kemik ağrısı, yorgunluk gibi ileri hastalık belirtilerini yatıştırmak mümkün olur. Bu tedavi genellikle hastalık ilerlediğinde, yayıldığında veya kemoterapi vb. gibi diğer tedavilerin yan etkileri hasta tarafından tolere edilemediğinde kullanılmaktadır.
Radyonüklid tedaviler, radyoterapi ve kemoterapi tedavilerini tamamlayan yöntemlerdir. Radyonüklid tedavi, “radyasyon verici maddeler ile yapılan tedavi” olarak tanımlanabilir. Bu tedaviler, prostat kanseri ve nöroendokrin tümörler gibi hastalıkların tedavisinde hastalar için çok önemli bir fark yaratıyor. Hastalara, kemoterapi ve radyoterapiden farklı olarak ekstra bir tedavi yöntemi sunuyor.
“Akıllı radyasyon tedavisi” olarak da nitelendirilen radyonüklid tedaviler, özellikle ileri evre prostat kanserinde kullanılarak aslında vücut içerisinde bir ışın tedavisi gerçekleştiriliyor. Radyasyon verici maddeler ile yapılan tedavi olarak tanımlanan radyonüklid tedaviler, damar yoluyla hastaya veriliyor. Tümör dokusunu hedef alan madde ile işaretlenmiş radyasyon tümörü içeriden, iç radyasyonla yok etme imkânı sağlıyor. Vücuttaki sağlıklı hücreler zarar görmediği için hastanın yaşam kalitesi bozulmadığı gibi, yaşam süresi de uzuyor.
Nükleer Tıp Bölümü’nde hastalıkların tanısı için radyoaktif maddeler kullanılıyor. Bunlar, teknesyum 99 m ve flor18 gibi radyoaktif maddeler. Bu radyoaktif olan kısma, organa özel ya da yapılmak istenen uygulamaya özel maddeler eklenerek tedavi uygulanıyor.
Hastalıkları uygun radyoaktif maddeler ile görüntülemek önemli, çünkü görülen hastalık eğer tedavi edici bir radyasyonla işaretlenirse onu damar yolundan hedefe yönelik işaretlenmiş radyasyonu vererek tedavi etmek mümkün. Bu görüntüleme ajanlarına ise “teranostik” ajanlar adı verilir. Prostat kanserinde de, tümöre uygun ajanlarla yapılan PET/CT çalışmaları sayesinde hastalığın tanısı, evrelemesi, tedaviye yanıt verip vermediği gösterilebiliyor. Teranostik olan bu ajanların verdiği bir diğer önemli bilgi ise, bu hastalıkların tedavi edilmesinde ona özel işaretlenmiş radyasyonla tedavi edilip edilemeyeceğini göstermesidir. Tedavi uygulanacak hastada bu görüntüleme yapılırsa, uygulanacak tedavinin yararlı olup olmayacağı önceden tespit edilebiliyor. Tedavi öncesi yapılan Galyum-68 PET-CT tetkikinde lezyonları görülüyorsa, kanser hücreleri ayırt edebiliyorsa, radyonüklid tedavilerden fayda sağlanacağı da anlaşılabiliyor.
Robotik Cerrahi
Kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşan robotik cerrahiye hastalığın, prostata sınırlı olduğu durumlarda başvurulabiliyor. Tüm dünyada robot yardımlı cerrahilerin en sık kullanım alanı ise üroloji… Robotik cerrahinin en yaygın kullanıldığı 5 cerrahi alandan biri olan ürolojide en sık ve en başarılı kullanım alanı, prostat kanserinin cerrahi tedavisi olan radikal prostatektomi (prostatın çıkarılması) ameliyatı. Gün geçtikçe daha çok tercih edilmeye başlanan robot yardımlı cerrahi sayesinde, ameliyat bölgesinde daha küçük kesi oluyor ve hastanın ağrıları da önemli ölçüde azalıyor. Ayrıca düşük enfeksiyon riski, daha iyi ve daha hızlı iyileşme ile daha kısa sürede taburcu olma gibi pek çok avantajı var. Cerrahın kontrolündeki robot kolları, 540 derece hareket edebilme kabiliyetiyle bir insan elinin tüm hareketlerini yapabiliyor. Ameliyatın yüksek çözünürlükte ve optik büyütme ile 3 boyutlu görüş altında gerçekleştirilmesine imkan veren bu yöntem, ameliyat boyunca cerraha büyük bir konfor sağlıyor.
Radyasyon Onkolojisi
Radyasyon Onkolojisi alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde pek çok prostat kanseri hastası ameliyat olmadan, sadece ışın tedavisiyle de sağlığına kavuşabiliyor. Sadece tümörü hedef alan, çevre dokularına zarar vermeyen yeni radyoterapi cihazları ayrıca yaşam kalitesini de çok fazla olumsuz yönde etkilemiyor. Günümüzdeki gelişmeler sayesinde artık çok daha etkili ve çok daha az yan etkili tedaviler söz konusu. Nükleer Tıp alanındaki yeni radyonüklid tedaviler, medikal taraftaki akıllı ilaçlar ve bağışıklık sistemini harekete geçiren immünoterapiler de prostat kanseri tedavisinde cerrahiye giderek daha sık alternatif olan yöntemler arasında yer alıyor.
Prostata sınırlı erken evre hastalık tedavisinde radikal radyoterapi, radikal cerrahi kadar iyi hastalık kontrol oranlarına sahiptir. Özellikle de CyberKnife gibi geliştirilmiş radyocerrahi ve radyoterapi teknolojileri ile eskisine göre çok daha az yan etki ile, hastaların hayat kalitesine olumsuzluk yaratmadan tedaviler yapılabiliyor. Bu teknolojik gelişmelerin en önemlilerinden biri iyi görüntülemeler, tümör takibi yapabilme özelliği olan cihaz platformlarıdır. Buna ek olarak prostattan alınan tümörlü dokunun genetik incelemeleri sayesinde hem erken evre hastalıkta hem de yüksek riskli daha ileri evre hastalıkta en uygun tedavi kararı alınabiliyor. İlerleyen zamanlarda uygulanan radyoterapinin dozunu, ek ilaç seçeneklerini ve hatta kimlere tedavi verilemeyeceği bile genetik sayesinde belirlenebilecek.
Akıllı İlaçlar
Akıllı ilaçlar prostat kanseri tedavilerinde de başarılı bir şekilde kullanılabiliyor. Her kanserde olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanı çok önemli. Erken evre hastalara ayrıca genetik testler yapılıyor. Gen tarama testleriyle hastanın ve tümörün genetik yapısı ortaya konarak erken evre prostat kanseri hastalarına ne tür tedavi uygulanabileceği veya hangi ilaçların işe yarayıp yaramayacağı tespit edilebiliyor. Böylelikle hastanın gereksiz ya da kendisinde yararlı olmayacak tedavi süreçlerinden geçmeden sürecin başında doğru tedavi sürecinin planlanması sağlanabiliyor. Tümörün nasıl seyredeceği hakkında da bilgi veren bu testler sayesinde tümörün başka sıçrama riski saptanabiliyor, uygun olan ilaç veya tedaviye vakit kaybetmeden başlanabiliyor.
Prostat kanserinde kullanılan ilaçlar artık çok daha etkili ve daha az yan etkili ilaçlar. Yeni ilaçlar ayrıca hastalığın nüks etmesini de engelliyor, nüks edebilecek bir tümörse de bu süreyi geciktiriyor. Hangi hastaya hangi ilacın kullanılması gerekti bu gen testleri sayesinde belirlenerek tedavi planlanıyor. Bu gelişmeler sayesinde artık daha az kemoterapi uygulanıyor. Kemoterapiler hiçbir zaman tamamen kalkmayacak olsa da uygulama sayısı akıllı ilaçlar ve immünoterapiler (bağışıklık sisteminin tümörü yok etmek için harekete geçirildiği tedaviler) sayesinde her geçen gün daha az kullanılıyor. Yeni nesil ilaçlar ve akıllı ilaçlarla artık kemoterapinin yan etkileri de daha az ve hastanın yaşam kalitesi de daha yüksek oluyor.
Yeni nesil kemoterapilerin yan etkileri eskiye göre artık daha az. Hastanın yaşam kalitesi giderek daha az olumsuz etkileniyor. Yeni nesil kemoterapiler doğrudan tümörün DNA’sını tahrip ediyor. İlaçlar artık daha hedef odaklı. Tüm dokulara zarar vermedikleri için de yan etkileri artık daha az görülüyor.
Üroloji
Prof. Dr. İlker Tinay
Üroloji
Op. Dr. Muhammed Sulukaya
Videolar
Tüm videolarUzm. Dr. Kutlay Karaman - MR Altında Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Uzm. Dr. Kutlay Karaman - MR Altında Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Uzm. Dr. Kutlay Karaman - MR Altında Hangi Durumlarda Prostat Biyopsisi Yapılır?
Uzm. Dr. Kutlay Karaman - Prostat Kanserinin Görülme Sıklığı ve Tanı Yöntemleri
Ürolojik Kanserler Tanı ve Tedavi Yöntemleri (Prostat, Böbrek, Mesane, Testis Kanserleri)
Prof. Dr. Nazmi Yalçın İlker - Prostat Kanseri Nedir ?
Prof. Dr. Nazmi Yalçın İlker - Prostat Kanseri Tedavi Yöntemleri?
Prostat kanseri tanısında MR teknolojisinin kullanımı ve yararları?
Prostat Kanseri Hakkında Merak Edilenler
Prostat Kanseri Hakkında Merak Edilenler (PROSTAT KANSERİ NEDİR?)
Prostat kanseri hakkında merak edilen her şey

Hizmet kalitemizi daha da yükseltmek için görüşlerinize, önerilerinize kulak veriyoruz.

İhtiyaç duyduğunuz sağlık hizmeti evinize geliyor. Evde sağlık hizmeti için formu doldurabilirsiniz.

Tetkiklerinizin sonuçları, hastalığınızın teşhisi ve size sunduğumuz tedavi seçenekleri gibi konularda ikinci bir doktor görüşü için formu doldurabilirsiniz.

Özel tedavi ve hizmetler için fiyat talep edebilirsiniz.
Öne Çıkan Yazılar
- Yeni Salgın Hastalık: Mide Bulantısı, Ateş ve Kusma Belirtileri
- Oruç Tutanlara 6 Beslenme Önerisi
- X Hastalığı (X Virüsü) Nedir?
- Kanser Nasıl Oluşur?
- Yumurtalık Kisti Nedir?
- Rahim Ağzı Kanseri
- Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Mesane Kanseri Belirtileri, Tanı ve Tedavi Süreci
- Karaciğer Kanseri
- Mide Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?