20 Eylül 2023 Çarşamba
“Genetik kanser” mi, “kalıtsal kanser” mi?
Dil kanseri, dilin tüm bölgelerinde bulunan hücrelerden gelişen ağız kanseri türlerinden biridir. Bu durum, ağız içinde tümörler al oluşumlar ve lezyonların oluşmasına yol açabilir. Dil kanseri, dilin hangi bölümünde geliştiğine bağlı olarak farklı alt türlere ayrılır. Bu türlerin kendine has belirtileri vardır. Dil kanserinin genel olarak en yaygın belirtisi ise dil üzerinde iyileşmeyen yaralar olmasıdır. Dil kanseri, sıklıkla yaşlı bireylerde daha sık görülmekle beraber genç-orta yaşlarda da son dönemlerde görülme artışında bir meyil vardır. Erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınarak tedavisi gerçekleştirilebilir.
Dil kanseri, dildeki farklı hücrelerde meydana gelebilen ve dilde kitle veya lezyonlara sebep olabilen ağız içi kanser alt tiplerinden ülkemizde en sık görülen türdür. Kanserli hücreler, anormal derecede büyüme ve çoğalma eğilimi gösterdiği için, tedavi edilmediği durumda daha ciddi problemlere sebep olabilir. Ağızda gelişen başka bazı kanser türleri de dili etkileyebilir. Ancak dil kanseri, direkt olarak dilde bulunan hücrelerde gelişen kontrolsüz çoğalmalardır. Dil kanseri, erken evrelerde farklı ve değişik semptomlar gösterebilir. Genellikle erken evrede görülen semptomlar, ağızda kırmızı veya beyaz lezyonlar, iyileşmeyen ve kanayan yaralardır. Dilde kanserin geliştiği hücrelerin türünü belirlemek, tedavi için en uygun yöntemi seçmeye yardımcı olabilir. Ayrıca dil kanserinin nerde geliştiği de uygulanacak tedavinin belirlenmesinde etkili olan faktörlerdendir.
Dil kanseri, dilin farklı bölgelerinde gelişen kanserleri tanımlamak için kullanılan genel bir ifadedir. Dil kanseri, oluştuğu dil bölgesine göre ikiye ayrılır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Dil kanseri ayrıca köken aldığı hücreye göre yassı hücreli karsinoma, çeşitli tükürük bezi tümörleri, yumuşak doku tümörleri veya dil kökünde lenfoma gibi sınıflandırılır.
Dil kanseri, erken aşamalarda genellikle dilde iyileşmeyen yara, kanama ve düzelmeyen dil yüzeyinde beyaz ve kırmızı plaklar halinde kendini belli eder. Özellikle dilin kökünde gelişen kanser türü olan orofaringeal dil kanserinde, semptomlar sıklıkla ilerleyen evrelerde kendini belli eder. Dil kökünde konuşma ve yutmada bozukluk ve ağrı, dil hareketinde bozulma ile kendini gösterebilir. Dil kanseri belirtileri genel olarak diğer ağız kanserleri türlerine benzerlik gösterir. Bunlara ek olarak dil ve ağız çevresinde ağrı da olabilir. Genel olarak dil kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Dilde gelişen bu tür semptomlar, belli bir süre devam ederse bir sağlık kuruluşuna gitmek ve KBB Hastalıkları hekimine başvurmak, erken teşhis ve tedavi için önemlidir.
Dil kanserinin kesin bir nedeni olmamakla beraber, çeşitli davranışlar ve faktörler, dil kanserinin gelişme riskini artırabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Ağız ve dil kanserine 55 yaşın üstündeki bireylerde daha sık rastlanır. Özellikle yaşlı erkeklerde, kadınlara ve gençlere nazaran risk daha yüksektir.
Dil kanseri için en uygun tedavi için kanserin hangi hücrelerde ve hangi bölgede geliştiğini tespit etmek önemlidir. Doktor, ilk olarak hastanın ağız ve dil yapısını ayrıntılı şekilde muayene ederek tıbbı öyküsünü öğrenir. Aile üyelerinde herhangi bir kanser öyküsü olup olmadığını sorar. Hastaya fiziksel muayene yapar ve bu sırada boyundaki lenf bezlerinin şişkinlik durumunu da kontrol edebilir. Daha sonra doktor herhangi bir dil kanseri belirtisi görürse, durum hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için hastaya çeşitli testler yapar. Elde edilen bulgular ışığında ise hasta için en uygun teşhisi koyar. Dil kanserine kesin tanı koymak için kullanılan yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:
Dil kanseri teşhis edildikten sonra doktor, hasta için uygun tedavi seçeneklerine göre planlama yapar. Dil kanseri tedavisi, kanserin ne kadar büyük olduğuna ve ne kadar yayılım gösterdiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dil ön bölgesinin kanserlerinde en ideal tedavi cerrahidir. Cerrahi sonrası patoloji sonucuna göre radyoterapi ve/veya kemoterapi eklenebilir. Dil kökü tümörlerinde cerrahi dışında radyoterapi tedavileride özellikle HPV virüsüne bağlı gelişmiş ise başarı ile uygulunabilir. Cerrahi yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Cerrahi uygulamalardan sonra hasta; yemek yeme, konuşma, yutkunma ve nefes alma sorunları yaşayabilir. Bununla birlikte işlemden sonra bir konuşma terapistinden yardım almak, bu sorunlarla baş etmeyi kolaylaştırabilir. Dildeki kanser çevre dokulara yayıldıysa ve büyük bir tümör varsa, boyuna yayıldı ise cerrahi sonrası radyoterapi uygulanır. Ayrıca doktor tedaviye ek olarak kemoterapi de ekleyebilir.
Dil kanseri, evreleme ve derecelendirme yapılarak gruplandırılabilir. Evreleme, kanserin ne kadar yayıldığını göre yapılır. Dil kanseri evreleri şu şekilde sıralanabilir:
Dil kanserinin derecesi ise kanserin ne kadar kötü huylu olduğu ve yayılma riskinin derecesine göre belirlenir. Dil kanseri dereceleri şu şekilde sıralanabilir:
Dil kanseri gelişmesini önlemek için dil kanseri riskini artırabilen eylemlerden kaçınmak önemlidir. Riski düşürmek için yapılabilecekler ise şu şekilde sıralanabilir:
Dil kanseri belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, erken teşhis ve tedavi için doktorunuza veya en yakın sağlık kuruluşuna gitmeyi ihmal etmeyin.
Son güncellenme tarihi: 17 Ocak 2023
Yayınlanma tarihi: 17 Ocak 2023
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Onkoloji Merkezi (Kanser Merkezi)
Öne Çıkan Kanser Yazıları